Kinesisk medicin Ming Xue Vit täckning fond
Akupunkturklinikens Kinesisk Medicin Ängelholm Vit täckning fond
Tuina terapi, vit täckning fond
Akupunktur mot kronisk värk, vit täckning fond

Kinesisk Medicin

Akupunktur kliniken
Kinesiskmedicin, TuiNa, Akupunktur
Integrativ MedicinAkupunktur, TuiNa terapi, TCM, Örtmedicin

Akupunktur nål, smärtfri, tunn, engångsnål

 Akupunktur

Kinesisk akupunktur är en behandlingsmetod som har använts i årtusenden i Kina för att bota sjukdomar. På kinesiska är akupunktur och moxabränning (moxibustion) sammankopplade på ett naturligt sätt. Det kinesiska ordet för akupunktur är nämligen zhēnjiŭ som består av tecknen för både nål (zhēn) och bränna (jiŭ). Antalet sjukdomar som kan behandlas med akupunktur är synnerligen stort, särskilt kroniska sjukdomar.


   I ett system av olika nätverk, ytligt såväl som djupt i kroppen finns det ett stort antal punkter . Detta nätverk kallas meridianer, eller Jing/Luo på Kinesiska . I detta meridian nätverk strömmar den för kroppen vitala energikraft som på kinesiska kallas Qi. Detta flöde kan påverkas med akupunktur, moxa (bränning av örten Gråbo som alstrar värme) , eller tuina terapi (massage/akupressure/ortopedi), koppning, samt kost och örtterapi. Akupunktur innebär att nålar sticks genom huden i speciella akupunkturpunkter. Nålarna som används är rostfria, tunna, och sterila. Det finns omkring tvåtusen akupunkter på kroppen och varje punkt har sin speciella funktion. Olika kombinationer av punkter väljs vid olika sjukdomar.


Valet av punkter är till del individuellt för var person och dess specifika situation. När en nål förs in i kroppen, den vinkel-och införingsdjup är ytterst viktiga. Djupet är viktigt på grund av anatomiska strukturer under den, men det finns också ett samband mellan typen av tillstånd som behandlas och det införingsdjup som väljs (se presenterad utdrag om djup och avsedd behandling)  Patienterna kan i början av en behandling uppleva att symtomen faktiskt blir värre än innan behandling men efter några behandlingar skall en förbättring börja ske. Detta är ganska vanligt vid akupunkturbehandling.

Införingsdjup


Kort Införing

 • Akuta åkommor
 • Smärta som inte förvärras av tryck inom smärtområdet.
 • Behandlingar på sommaren
 • Någon som har en svag puls
 • Hetta
 • Klåda
 • Ytliga Problem ( Qi, meridianer, hud, muskler )
 • Problem på Yang aspekten av kroppen ( huvud , hals, bröst och övre rygg )
 • En receptiv patient (ytlig införing, kortare retentionstid, färre nålar, finare nålar )


Djup införing

 • Kroniska Förhållanden
 • Smärta
 • Smärta som förvärras av tryck inom smärtområdet
 • Behandlingar i vintersäsongen
 • Behandling av person med överdriven puls
 • Djupare problem ( senor, ben , blod , inre organ )
 • Problem på Yin aspekten av kroppen (buk, lumbosacral område, höfter, extremiteter)
 • En ej så receptiv patient (djupare insättning, längre uppehållstid, fler nålar, tjockare nålar)


Öronakupunktur.

Öronakupunktur, även känt som öron terapi, är en del av akupunktur traditionen inom kinesisk medicin. Auricular terapi används allmänt för många tillstånd, inklusive behandling av narkotikaberoende, fetma, smärta och andra tillstånd.

I modern tid har öronterapi visat sig stimulera frisättning av endorfiner, kroppens eget *må-bra-kemikalier.


Västerländsk medicinsk förklaringsmodell:


Jag vill understryka vikten av att inte sammanblanda riktigt utförd Kinesisk Akupunktur med "förenklad  västerländsk akupunktur". Denna akupunktur lärs ofta ut under några helgkurser och liknande med målsättning att man genom att införa nålar i patientens kropp skall kunna lindra smärta mm. Tyvärr är akupunktur inte så enkelt och akupunktur är utvecklat som en del i en helhetsbehandling.  

När du beställer en tid på akupunkturkliniken Kinesisk Medicin får du behandling och tas omhand utefter en fullständig akupunktur som en del i den totala läkekonsten inom Kinesisk medicin och ofta i kombination med TuiNa massage terapi samt andra behandlingar.


Akupunktur utförs genom stimulering av specifika punkter i hud och Muskel/senområden oftast platser som sammanfaller med olika typer av känselreceptorer. Denna stimulering leder sekundärt till en form av nervsignal till hjärnan som här frisätter neurotransmittorer och endorfiner som är kroppens eget smärtlindrings system. Att endorfiner och även andra hormoner som FSH, Östrogener och transmittorsubstans som seratonin påverkas är en anledning till att akupunktur fungera lika bra vid rygg och ledsmärta som vid infertilitet och PMS och depression. Några fysiologiska effekter som har observerats vid akupunkturbehandling är ökad cirkulation, minskning av inflammationer, smärtlindring, ökning av av T-lymfocyter som stimulerar immunförsvaret och minskning av muskelspasmer.


Akupunktur har varit en godkänd behandlingsform i över 30 år i Sverige.

I Sverige har akupunktur sedan drygt 30 år varit en av Socialstyrelsen godkänd behandlingsform inom Svensk sjukvård ( godkändes 1984 efter att man vid västerländsk medicinsk forskning kunnat bekräfta att Kinesisk akupunktur fungerar mot smärta och ett antal sjukdoms tillstånd). 


Så här beskriver SGSS akupunktur i sina förklaringar:

Akupunktur 

Är en flera tusen år gammal behandlingsmetod från Kina. Modern forskning har delvis funnit vetenskapliga bevis för effekt. Socialstyrelsens godkände 1984 akupunktur som en behandlingsmetod mot smärta och vissa sjukdomstillstånd inom den svenska sjukvården.

 

Hur går behandlingen till?

Tunna, sterila engångsnålar sticks in i särskilda akupunkturpunkter i muskler, senor eller bindväv. När behandlaren vrider på nålen stimuleras närliggande nerver och vävnaden. Det kan kännas pirrande, utstrålande, domnande eller som en stöt. Det ska inte göra ont eller känns obehagligt.

Vanligtvis använder man 5 till 12 nålar per behandling. Nålarna får sitta i 20 till 40 minuter och proceduren upprepas 1 till 3 gånger per vecka.

 

När märker man effekt?

Oftast när behandlingen upprepats några gånger och ibland först efter 6 till 8 behandlingar. Vid långvariga smärt- och spänningstillstånd kan det krävas flera upprepade behandlingar.

 

Hur avgörs var nålarna sätts?

Nålarna placeras dels i det smärtande området, dels perifert - i underarmar/händer och/eller underben/fötter. Aktivering av punkterna i de perifera kroppsdelarna anses förstärka effekten av nålarna i det smärtande området och ge en mer långvarig effekt av behandlingen.

 

Vad är elektroakupunktur?

Då stimuleras nålarna elektriskt, svag ström kopplas till nålarna och du upplever antingen rytmiska muskelsammandragningar eller en surrande känsla.

 

Vad händer i kroppen?

När nålar sticks in i akupunkturpunkterna skickas impulser via tunna nerver från det behandlade området till ryggmärgen. Därifrån går impulserna vidare till hjärnan. Som svar på impulserna börjar hjärnan producera olika ämnen som kroppseget morfin, endorfin, som bidrar till att minska smärta. Dessutom ökar blodcirkulationen där nålen sitter.

Efter akupunktur upplevs ofta musklerna avspända och många känner sig också lugnare i sinnet. Behandlingen verkar inflammationshämmande.

 

Källa: SgSS.

Akupunktur. En verksam behandling av Tinnitus.

Akupunktur tillsammans med behandling för att minska stress och många gånger med behandling av smärta och spänningar i nacke och axlar minskar påtagligt Tinnitus besvär.


Jag har med akupunktur kunnat hjälpa många klienter med olika nivåer av Tinnitus. De som aldrig har haft besvär av Tinnitus har svårt att föreställa sig vilket fruktansvärt problem det är att aldrig riktigt ha det tyst. Att alltid ha en kakafoni av ljud eller ett vinande och pipande i sina öron dygnet runt är närmast att likna vid tortyr.


Normalt har akupunktur behandling av de flesta av dessa klienter kunnat uppvisa en klar minskning av Tinnitus redan efter några behandlingar. Vissa gånger har upp mot ett 10-tal behandlingar krävts för att radikalt minska den eller helt få bort problemet.


Klienter som har drabbats Tinnitus och där det är utrett att besvären inte är beroende av andra orsaker har utifrån min erfarenhet mycket goda möjligheter att kunna bli bättre och i många fall blivit helt besvärsfria med hjälp av akupunktur behandling.

Kosmetisk akupunktur

Kosmetiskakupunktur som alternativ till Botox och ansiktslyftning
Kosmetisk akupunktur är en icke kirurgisk behandling som utan biverkningar kan minska rynkor samtidigt som det ger en spänstigare hud.

Som i all annan Kinesisk Medicin så behandlar man vid kosmetisk akupunktur inte bara det direkt synbara ansiktsförändringarna utan samtidigt de bakomliggande orsakerna. Orsaker som kan vara hormonbalans, matsmältningsproblem eller känslomässig stress och man tar i livsvanor ger kostråd mm.

Kosmetisk Akupunktur är mycket billigare än plastikkirurgi och är en helt säker behandlingsform och i det närmaste ett helt smärtfritt alternativ och är helt utan biverkningar.
Vid kosmetisk akupunktur krävs inte någon återhämtnings period som det gör vid kirurgisk. Behandlingen orsakar inte ärr, blåmärken eller irritation. Du kan gå tillbaka till ditt vanliga liv direkt efter behandlingen.

Fler personer letar idag efter ett naturligt sätt att behålla sin hud ungdomligt naturlig och där man helt enkelt utnyttjar och stärker kroppens egna funktioner .

Här är några av fördelarna med Kosmetisk Akupunktur:
 • Hjälper till att ta bort tunna linjer i ansiktet och har en minskande effekt på större rynkor samt motverkar uppkomst av nya rynkor.
 • Förbättrar hudens kontraktion
 • Ökar Collage produktionen och har en effekt på dess spridning
 • Främjar hudföryngring via ökad blodcirkulation
 • Hjälper till att eliminera och minska påsar under ögonen
 • Hjälper till att eliminera svullnader genom att förbättra ämnesomsättningen
 • Förbättrar hormonbalans
 • Minskar stress vilket tydligt påverkar ansiktet
 • Viktiga meridianer löper genom ansiktet och hela kroppens funktion behandlas både i själva akupunkturen och framförallt i helhetsbehandlingen utifrån TCM.

Huden är vårt största organ och det speglar hur vi mår.

Kinesisk Medicin med kosmetisk akupunktur, helhetsbaserad bred behandling som i verkligheten kan ta bort 5-10 år av ålder. Det sker på ett säkert och för kroppen naturligt sätt där akupunkturen stöder kroppens egna befintliga system i kampen mot åldrande. En mycket viktig del är att positivt påverka den totala allmänna hälsan.

En av hudens absolut största fiender och dess största påfrestning är solen och syret i luften. Andra påfrestningar är rökning. Fel mat samt stress och andra problem i kroppen. Allt detta kommer bl.a. att påverka ansiktet och åldrandet.

Syret kan vi inte göra mycket åt mer än genom kosten tillföra naturliga antioxidanter och annat som är bra. Ex Goji Bär, omega-3, Aloe vera, Poria (även kallat ”odödlighetens läkemedel” och Astragalus roten som motverkar människokroppens åldrande.

Att just förbättra Blodcirkulationen med själva akupunkturen påverkar Collagen i huden som gör att cellerna bättre hanterar oxidanterna.
Klicka här för mer detaljerad information om örtmediciner www.kinesiskmedicin.org/rtmediciner