Kinesisk medicin Ming Xue Vit täckning fond
Akupunkturklinikens Kinesisk Medicin Ängelholm  Vit täckning fond
Tuina terapi,  vit täckning fond
Akupunktur mot kronisk värk, vit täckning fond

Kinesisk Medicin

Akupunktur kliniken
Kinesiskmedicin, TuiNa, Akupunktur
Integrativ MedicinAkupunktur, TuiNa terapi, TCM, Örtmedicin

Citrongräs

Citrongräs olja (Cymbopogon flexuosus), (Lemongrass essential oil )


i Sverige känt som Ostindisk citrongräsolja, Malabarolja

internationellt känt som Andropogon citratus, Andropogon flexuosus, British Indian Lemongrass, Capim-Cidrao, Ceylon Citronella Grass, Citronella, Citronnelle, Citronnelle de Ceylan, Citronnelle des Indes, Citronnelle de Java, Citronnelle de Madagascar, Cochin Lemongrass, Cymbopogon citratus, Cymbopogon flexuosus, Cymbopogon nardis, East Indian Lemongrass, Fever Grass, Guatemala Lemongrass, Herbe Citron, Hierba de Limón, Jonc Odorant, Lemon Grass, Madagascar Lemongrass, Verveine Indienne, West Indian Lemongrass.


Inom Kinesisk Medicin.

I det kinesiska medicinska systemet hör citrongräs till elementet Jord (土), se http://www.kinesiskmedicin.org/de-5-elementen som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck. Obalans i dess organ anses ge låg ämnesomsättning, vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera mot dessa besvär och är cirkulationsbefrämjande och smärtlindrande för ansträngda muskler, särskilt när värken är molande.


Allmänt anses i asien citrongräsolja lämplig vid behandling av tarmkramper, magont, högt blodtryck, kramper, smärta, kräkningar, hosta, ömmande leder (reumatism), feber, förkylning och utmattning.

Det används också för att döda bakterier och som en mild sammandragning i hudvård.

Vissa människor tillämpar citrongräs och dess eterisk olja direkt på huden för huvudvärk, magont, buksmärtor, och muskelvärk. Vid inandning, är eterisk olja av citrongräs används som linnement vid massage för muskelvärk. 

Den verkar lugnande och samlande (ångest, panik, hysteri). Kan vara effektiv mot huvudvärk som beror på värme (baddas då på pannan)

Som flrera av de andra oljorna som jag tidigare nämt är den genom sin lukt.

Insektsbortstötande på flugor, mygg, löss och fästingar.

Den fungerar också bra som luftrenare då den tar bort röklukt, matos, svettlukt och hämmar många luftburna bakterier och svampsporer. (kolibakterier, candidasvamp).  


 Bortsett från Kinesisk traditionell medicin så är citrongräs också i Indien och väst känt för ungefär samma funktioner som den traditionellt använts i Kina. Inte minst dess kraftfulla smärtstillande egenskaper. Det bidrar till att lindra muskelkramper genom att få musklerna avslappnade vilket leder till en minskning av smärtrelaterade symtom. Det är sålunda användbar för alla typer av smärta inklusive buksmärta, huvudvärk, ledvärk, muskelvärk, mag- och tarmspasmer, muskelkramper, ont i magen och andra smärtor.


Att använda citrongräs olja har också varit knuten till att öka kroppens förmåga att reparera skadad bindväv såsom brosk, ledband och senor, och rekommenderas därför för dessa typer av skador.  En annan ansedd funktion är att detta kommer utav förbättringar i blodcirkulationen.

Det finns flera vetenskapliga studier som bekräftar att den fungerar som svampdödande och antibakteriella, citrongräs hämmar bakterier och jästtillväxt. För detta är det användbart för gastrointestinala infektioner och kan även användas externt för sår och där bekämpande bakterier.

Som en antioxidant, bidrar den till levern och bukspottskörteln hälsa genom att hjälpa kroppen att snabbare ta bort gifter. Det har också kopplats till funktioner som sänkta eller normaliserade kolesterolvärden.


Den används även för att behandla så som mag-frågor, inklusive gastroenterit och kan vara till hjälp för att lindra förstoppning.

Vissa källor tyder på att citrongräs har antidepressiva egenskaper och är därför fördelaktigt för nerv-och stressrelaterade tillstånd. Det sägs att vara till hjälp för att lindra ångest och depressiva symtom. Det bidrar till att stärka nervsystemet och har således varit användt som komplement vid behandling av tillstånd såsom Parkinsons sjukdom.


Förekomsten av vitamin A i citrongräs gör det bra för hud och problem så såsom akne. Det bidrar till att bleka hud och rena bort fett från hudlagret vilket förbättrar akne. Dess antibakteriella egenskapen är också värdefullt för hudinfektioner.


Citrongräs olja kan förbättra dålig kroppslukt genom att den kan bidra till att kontrollera överdriven svettning.

Det kan finnas många presumtiva nya användnings områden för citral (ämnet i oljan) Enligt en forskning som bedrivs vid Ben Gurion-universitetet i Israel har man hittat möjliga fördelarna med citral (som finns i citrongräs) på cancer. Det framgår att denna förening kan bidra till död av cancerceller medan det inte noterades några negativ effekt på normala celler.