Kinesisk medicin Ming Xue Vit täckning fond
Akupunkturklinikens Kinesisk Medicin Ängelholm Vit täckning fond
Tuina terapi, vit täckning fond
Akupunktur mot kronisk värk, vit täckning fond

Kinesisk Medicin

Akupunktur kliniken
Kinesiskmedicin, TuiNa, Akupunktur
Integrativ MedicinAkupunktur, TuiNa terapi, TCM, Örtmedicin

Qi livsenergi, viktigt i all kinesisk medicin

Traditional Chinese character qì

Qi ”livsenergi”

Qi är den mest fundamentala delen inom kinesisk medicin. Qi är livsenergin som rör och förflyttar allting. Qi är en osynlig energi som endast kan observeras genom dess effekter.

Yuan Qi. Vi börjar livet med vår grund- och ursprungs energi (Yuan Qi kallas även ”before heaven qi”) och som vi ärvt från våra föräldrar. Denna ursprungs qi förstärks i huvudsak av den mat vi äter och den luft vi andas.

Zong Qi (after heven Qi) är den ”energi” Qi vi har med urspungs Qi plus Gu Qi som kommer från maten vi äter och Kong Qi som kommer från den luft vi andas.

Qi har fem huvudsakliga funktioner

 • Aktivitet och rörelse: Qi rör sig konstant uppåt, nedåt, in och ut ur kroppen. Alla kativiteter och rörelser vi gör är en del av Qi’s flöde i kroppen. Hela vår hälsa, vitalitet och kraft är beroende av denna dynamiska aktivitet.
 • Kroppstemperatur: Att upprätthålla en normal kroppstemperatur är en funktion av qi´s värmande funktion.
 • Skydd/immunförsvar: Qi (wei qi) ansvarar för att skydda kroppen från påverkan av externa miljöbetingade faktorer som i TCM specificeras av bland annat kyla, hetta, fukt samt andra sjukdomsalstrande faktorer som inom västmedicin skulle kallas för patogena faktorer. Dessa faktorer orsakar sjukdom, infektioner, allergener, cancer etc. Qi sägs också cirkulera under huden och i lungorna.
 • Omvandling: Qi ”energi” är nödvändig för att man skall kunna omvandla maten vi äter och luften vi andas till för kroppen vitala substanser så som själva qi samt till blod och kroppsvätskor.
 • Styra över behållning (retention) och upprätthållning: Qi har en viktig funktion för att organens korrekta funktion och processer.
 • När qi är stark och vital, fungerar vårt immunsystem optimalt och vår energi flödar i rätt riktningar och att den på så sätt räcker räcker hela dagen.


 • Obalans (qi)
 • Underskott qi: Vi kan då inte upprätthålla vår energinivå och vår vitalitet. Vi upplever att vi blir snabbare trötta, en allmän känsla av trötthet och utmattning samt att vårt immunsystem blir försvagat.

Vid qi-brist påverkas lungorna och vår andning ytlig och svag. När njurarna påverkas kan de börja läcka vilket kan resultera i urininkontinens samt andra problem. Om hjärtats qi försvagas, sjunker blodtrycket och våra händer och fötter blir kalla.

 • Sjunkande qi: Om qi tillåts att rejält försvagas kan qi´s upprätthållande funktion kollapsa och vi ser obalanser i hela kroppens organ och vävnads funktion.
 • Stagnation av qi: När qi´s normala flöde störs uppstår ett försämrat qi flöde eller även blockeringar. Ett fysiskt exempel är en skada som orsakar lokal inflammation och svullnad. Ett annat är när magens qi stagnerar och vi upplever gasspänd buk samt besvär med matsmältningen.
 • Rebellisk qi: Detta uppstår när qi flödar i fel riktning. Exempel är när magens qi som normalt skall flöda nedåt istället går uppåt detta kan resultera i åkommor så som hicka, illamående och kräkningar. Om gallblåsans qi-flöde är i fel riktning kan vi t.ex. uppleva det som huvudvärk och migrän.